Waterontharder of conditioner, dat is de vraag

Een waterontharder vereist veel ruimte en je moet regelmatig zout bijvullen. Het verbruikt ook grote hoeveelheden water in het regeneratieproces. Ook maken mensen zich zorgen omdat iemand met hoge bloeddruk of hypertensie waarschijnlijk niet wil dat extra zout wordt toegevoegd aan het water waarin er gedronken en gedoucht wordt. Een andere zorg is dat het weggegooide zoute water een impact kan hebben op het milieu omdat het zich verzamelt onder de grond.

Wellicht heb je ook wel eens nagedacht over het installeren van een waterontharder. Misschien heb je er al een. Als het erop aankomt, gaat hard water aan de ene kant naar binnen en stroomt zacht water door je kraan en misschien is dat alles wat je moet weten. Maar, voor alle nieuwsgierige geesten die er zijn, hier is een kijkje achter de schermen (en onder de gootsteen) om te zien hoe jouw waterontharder werkt.

Hoe werken waterontharders?

Laten we beginnen met de gemeentelijke watervoorziening. In Nederland  is bijna geen sprake van echt hard water, als je naar de cijfers kijkt dan is de gemiddelde hardheid 8 DH. Hard water heeft een hardheid van 12 DH en meer. 

Waterontharders verwijderen calcium en magnesium via een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd. Het wordt omgewisseld met natrium, zout dus. De waterontharders gebruiken elektrostatisch gevoelige plastic kralen, hars genaamd. Deze verwijderen effectief de opgeloste calcium- en magnesium ionen uit het water. 

Terwijl het water door de filters van de ontharder gaat, komt het in contact met het harsbed. Kleine harsparels, gewapend met natriumionen (van het zout dat je aan jouw waterontharder toevoegt) richten zich op ongewenste ionen in het water. 

Wanneer opgeloste ionen in contact komen met een harsparel, wordt het ion gevangen en komt het natriumion vrij. Het natriumion wordt uitgewisseld voor het opgeloste ion. Wanneer alle hars is opgebruikt, dan wordt het geregenereerd met meer zout. Het zout wordt door de afvoer weggespoeld.

Wat doet een conditioner?

Een keramische waterontharder, ook wel conditioner genoemd heeft deze problemen niet. Ze zijn allemaal compact en vereisen geen zouten en gebruiken geen extra water in hun proces. Bovendien zijn deze systemen vaak onderhoudsvrij met premium conditioners die tussen de 20-30 jaar meegaan voordat ze moeten worden vervangen. Dat betekent niet alleen een besparing op de lange termijn ten opzichte van een ontharder, maar ook op het voorkomen van kalkaanslag.

Een waterontharder zonder zout is namelijk de perfecte oplossing voor kalkaanslag. Eenmaal geïnstalleerd, pakken ze het belangrijkste probleem, de vorming van kalkaanslag, aan, zonder extra kosten of inspanning. Ze zijn ook milieuvriendelijker dan waterontharders omdat ze geen natriumionen terug in de waterkringloop brengen.

Het zijn onderhoudsvrije systemen en ze zijn zuinig, want ze gebruiken geen elektriciteit en hebben geen regeneratieproces, dus ze verspillen geen water en je hoeft ook geen geld uit te geven aan zoutzakken. Daarnaast zijn de modellen compact.