Waarom kalium tabletten goed voor u zijn

Kalium regelt samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Ook zorgt kalium ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken. Daarbij is kalium ook goed voor als u een hoge bloeddruk heeft. Bij een hoge bloeddruk is het naast het verhogen van uw kaliuminname trouwens ook belangrijk om minder zout te eten. Tot slot verkleint u het risico op een beroerte met een hogere inname van kalium. U ziet: kalium is dus erg belangrijk voor een mens. Bij een tekort kunnen kalium tabletten daarom heel goed voor u zijn.

In dit artikel leert u wat kalium inhoudt, wat het met u doet als je u er een tekort aan heeft en wanneer kaliumtabletten de oplossing zijn.

Wat is kalium?

Kalium is een mineraal. En we noemden het al in de intro dat kalium samen met chloride en natrium de vochtbalans en bloeddruk in uw lichaam regelt. Natrium heeft een bloedverhogend effect en kalium helpt u onder meer om dit effect tegen te gaan. Kalium vindt u in bijna alle voedingsmiddelen dus het is vrij eenvoudig om de juiste hoeveelheid dagelijks binnen te krijgen.

Hoeveel kalium heb in nodig per dag?

Om gezond te blijven is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium bij zowel mannen als vrouwen 3.500 milligram per dag.

In welke voeding zit kalium?

Kalium komt in bijna alle voeding voor. U vindt het mineraal vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten en brood. In een kleine banaan van rond de 100 gram zit bijvoorbeeld 374 milligram kalium. Wanneer u een 100 gram zalm nuttigt  – bereid in de magnetron – krijgt u zo’n 455 milligram kalium naar binnen. En een glas halfvolle melk is goed voor 240 milligram. Op die manier kunt u zelf een beetje afwegen of u zelf genoeg kalium krijgt op een dag.

Dit merkt u bij een kaliumtekort

Een kaliumtekort – ook wel hypokaliëmie – komt niet vaak voor. Zeg maar gerust: zelden. Maar zelden betekent niet dat het nooit voorkomt. Een tekort aan kalium is mogelijk na hevig braken, wanneer u aan de ernstige diarree bent of doordat u plaspillen gebruikt. Heeft u een tekort aan kalium, dan zult u zich kunnen herkennen in de volgende symptomen:

  • Verminderde eetlust
  • Verzwakte spieren
  • Misselijkheid
  • Lusteloosheid
  • In ernstige gevallen hartritmestoornissen

Wanneer kaliumtabletten goed voor u zijn

In het geval van een tekort kunnen kaliumtabletten dus goed voor u zijn. Let wel: overleg het eerst altijd met uw arts. En gebruik ook alleen tabletten wanneer u het niet uit uw eten kunt halen. Zoals eerder genoemd zijn er veel etenswaren als bananen, biefstuk, zalm en volkorenbrood waar veel kalium al in zit. Kaliumtabletten kunnen dus heel goed voor u zijn, maar dan alleen als voeding het niet u kan leveren. En nogmaals: overleg het altijd eerst met uw arts.

Waar kaliumtabletten (online) kopen?

Is voeding toch niet toereikend genoeg en heeft uw (huis)arts kaliumtabletten voorgeschreven? Deze kunt u dan onder meer bestellen bij online shops die ook gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen en celzouten.