Waarom fysiotherapie Hoogland de nodige verlichting bij rugpijn kan geven

Als je rug- of nekpijn hebt, is het verleidelijk om de hele dag op de bank te blijven zitten. Maar dat is gegarandeerd een recept voor nog meer pijn. Hoewel opstaan en bewegen misschien het laatste is waar je zin in hebt, kunnen fysiotherapie en lichaamsbeweging de beste manier zijn om de pijn te verminderen. Waarom is fysiotherapie belangrijk? Hoe kun je oefenen om pijn in de rug of nek te verlichten? Wat is de beste soort oefening om te doen bij pijn in de wervelkolom of rug? Veel vragen en in dit blog mogelijk ook de antwoorden die voor jou kunnen werken.

Of je nu vertrouwen hebt in fysiotherapie of niet, een aerobe activiteit is zeker de moeite van het proberen waard. Oefeningen als joggen, wandelen, fietsen – dit zijn allemaal lichte aerobe activiteiten waarvan is aangetoond dat ze rugpijn kunnen verminderen. Maar als het aankomt op specifieke oefeningen of de intensiteit van de oefening, dat is erg individueel bepaald. Wat voor de één helpt, kan bij iemand anders juist meer pijn in de rug of nek opleveren. Fysiotherapeut Hoogland kan je helpen juist die oefeningen te vinden die voor jou en jouw pijn geschikt zijn.

Wat kun je beter niet doen als je pijn hebt in de rug?

Ook dit is weer voor iedere patiënt verschillend. Maar er zijn wel een paar vuistregels. Het overkoepelende thema is om geen oefeningen te doen die pijnlijk zijn. Fysiotherapie moet de pijn verlichten, niet verergeren. Het mag geen schade aanrichten. Het is ook belangrijk voor mensen met rug- of nekpijn in bepaalde gebieden om handelingen te vermijden die dat specifieke type pijn verergeren.

Wat zijn daar voorbeelden van?

De meeste mensen hebben rugpijn die te maken heeft met een probleem met een tussenwervelschijf. Zoals een hernia (die van zijn plaats is geglipt). Deze patiënten hebben meestal de meeste pijn als ze voorover buigen, vooral ’s morgens. De tussenwervelschijf is nog niet klaar om de kracht of het gewicht van het vooroverbuigen op te vangen. Daarom moeten deze mensen ’s morgens minstens de eerste 45 minuten oefeningen of activiteiten vermijden waarbij ze naar voren buigen of draaien. 

Moeten patiënten naar een fysiotherapeut?

Vanwege drie redenen is het aan te raden om bij rug- of nekpijn naar een fysiotherapeut te gaan in plaats van thuis wat oefeningen te doen.

  1. De eerste is afleiding. Het is makkelijk om te zeggen dat je een uur gaat oefenen. Maar dan gaat de telefoon, er gebeurt iets in huis, je krijgt het druk – en dan doe je er een half uur over, of je doet het helemaal niet. Fysio is een uur van ongestoorde tijd, met niets dat je afleidt van het genezen van je lichaam. En als je al een afspraak hebt gemaakt, voel je je meer verplicht om te gaan.
  2. Het tweede is het mechanisme van de oefeningen zelf. Het kan moeilijk zijn om de oefeningen alleen uit te voeren, en bepaalde oefeningen kunnen meer pijn veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden uitgevoerd. Een therapeut observeert en zorgt ervoor dat je de oefeningen correct uitvoert.
  3. Tenslotte is fysiotherapie niet alleen een plek om beter te worden. Het is ook een plek om te leren. Je zult niet voor altijd therapie nodig hebben. Maar dankzij de therapie krijg je oefeningen aangereikt die je mee naar huis kunt nemen en voor onbepaalde tijd in je dagelijkse doen en laten kunt opnemen.