tillift kiezen

Tillift kiezen: welke factoren spelen een rol?

Als hulpmiddel in de zorg worden tilliften al lange tijd ingezet. Dit gebeurt in zorgcentra maar ook bij particulieren thuis. Hoe kies je nu de juiste tillift? In dit artikel worden een aantal factoren uitgelicht die hierop van invloed zijn.

Hulpmiddel

Er zijn diverse hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan de mobiliteit van zorgvragers. Denk bijvoorbeeld aan opstastoelen of pootverhogers die kunnen helpen bij het overeind komen. Een tillift kan hiervoor ook ingezet worden maar biedt veel meer mogelijkheden. Zo maken tilliften transfers tussen verschillende ruimtes mogelijk voor zorgvragers met een beperkte mobiliteit. Met behulp van een tillift kan een zorgvrager op veilige en comfortabele wijze vanuit het bed naar bijvoorbeeld de badkamer gebracht worden.

Type tillift

Welke tillift je gaat kopen hangt af van diverse factoren. Eén daarvan is de mate van mobiliteit van de zorgvrager. Wanneer een zorgvrager wel ondersteuning nodig heeft maar zelf actief aan een transfer kan deelnemen, dan is een actieve tillift (ook wel sta-lift genoemd) een optie. Voor dit type tillift is het belangrijk dat een zorgvrager wel zelfstandig kan zitten/staan en schouders en armen kan gebruiken. Is dit niet mogelijk? Dan kom je uit bij een passieve tillift. Tijdens transfers met dit type lift zit of ligt de zorgvrager in een speciale tilband.

Beschikbare ruimte

De mate van mobiliteit van de zorgvrager is leidend bij het zoeken naar de meest passende tillift. Daarnaast zijn er andere factoren die van invloed zijn. Eén daarvan is de plaats waar de tillift gebruikt gaat worden. Hoe kleiner en voller de ruimte, hoe lastiger het manoeuvreren wordt met een mobiele tillift. Mobiele tilliften nemen het nodige vloeroppervlak in beslag en hebben ruimte nodig om te kunnen zwenken. Een ruimtebesparend alternatief is de plafondlift.

Zorgverlener

Hoewel tilliften erg fijne hulpmiddelen zijn en ze al lange tijd ingezet worden, zitten er ook nadelen aan verbonden. Deze hangen veelal samen met de fysieke inspanning die gevraagd wordt van zorgverleners. Het werken met een tillift kan zwaar zijn. Vooral in krappe kamers waar het lastiger keren en sturen is. Dit kan resulteren in nek-, rug- en schouderklachten onder zorgverleners. De fysieke belasting voor zorgverleners is bij het gebruik van plafondliften veel kleiner. Daarom kan dit type lift thuis maar ook zeker in zorgcentra een prettig alternatief zijn op de mobiele tillift.

Specificaties

Er zijn meer afwegingen die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste tillift. Zo is het belangrijk te letten op de maximale tilcapaciteit en of je het essentieel vindt dat een tillift vanaf de grond kan tillen. Of wil je de lift mee op reis kunnen nemen? Want ook daarvoor zijn er speciale opvouwbare tilliften. Juist omdat er veel mogelijk is, is het slim je vooraf goed te laten adviseren over alle opties.