Rugklachten, hoe kom je ervan af?

Rugklachten komen erg vaak voor. Bij de Fysiotherapiepraktijk Assen, is dit één van de meest voorkomende klacht. Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben en kan acuut zijn, maar ook chronisch. Bij een verkeerde beweging kan het in je rug schieten, wat voor behoorlijk veel pijn kan zorgen. Maar het kan ook zijn dat een verkeerde houding voor chronische rugpijn zorgt. In veel gevallen gaat de rugpijn vanzelf over, maar bij klachten die langer dan een aantal weken duren, is het verstandig contact met een huisarts of fysiotherapeut op te nemen.

De oorzaken van rugpijn

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • Overbelasting door zwaar tillen of intensief sporten 
  • Verkeerde houding
  • Verschil in beenlengte
  • Vermoeidheid
  • Spanningen of stress
  • Verkeerde beweging

Vaak ontstaan de rugklachten geleidelijk. Het begint met een kleine zeurende pijn, wat steeds erger wordt en uiteindelijk zo heftig wordt dat het je dagelijkse werkzaamheden beïnvloedt. Het kan ook plots opzetten. Deze acute rugklachten komen vaak door een plotselinge verkeerde beweging of draai of door zware inspanning. 

Wat moet je doen?

Heb je rugklachten, dan zijn er verschillende dingen die je al zelf kunt doen.

Blijf in beweging

Bij rugklachten is het erg belangrijk dat je in beweging blijft. Alleen op die manier houd je de spieren soepel en verklein je de kans op langdurige chronische pijn. Met bewegen kun je niks stuk maken in je rug, dus bewegen is niet erg. 

Warmte

Ook warmte is goed voor je pijnlijke rug. Gebruik een warme kruik, warmtelamp of neem een warme douche. Spieren in je rug ontspannen op deze manier en kunnen de pijn verlichten.

Naar de specialist

Bij aanhoudende pijn is het verstandig contact met de huisarts of de fysiotherapeut op te nemen. Een huisarts kan je medicatie voorschrijven om de pijn te verminderen. Vaak zal hij je ook fysiotherapie aanraden. De fysiotherapeut onderzoekt je eerst uitgebreid alvorens hij tot behandeling overgaat. De behandeling kan bestaan uit massage, manipulatie of oefenen. In veel gevallen zal het ook een combinatie van verschillende behandelmethoden zijn. Ook zal de fysiotherapeut wellicht naar je houding kijken. Wanneer je in je dagelijks werk een verkeerde zithouding hebt, kan dat voor die zeurende pijn zorgen. Reden dus om dit aan te pakken.  

Rugpijn voorkomen

Je kunt de kans op rugpijn verkleinen met een paar kleine aanpassingen. Probeer bijvoorbeeld teveel stress te vermijden. Stress kan rugpijn verergeren. Ook overgewicht kan zorgen voor een grotere kans op rugpijn. Probeer dus op je gewicht te letten. Door lichamelijk zwaar werk te vermijden, belast je je rug een stuk minder en ook de fiets pakken in plaats van te veel en te lang autorijden zorgt voor een verminderde kans. Ten slotte erg belangrijk: je houding. Zeker bij zittend werk, is het erg belangrijk dat je een goede houding aanneemt.