zwanger

De rol van een verloskundige tijdens de zwangerschap

zwanger

Ben je zwanger? Of denk je eraan om binnenkort zwanger te worden? Zwanger zijn is voor velen een gelukkig maar ook spannend moment. Je hebt ongetwijfeld vele vragen over de zwangerschap, bijvoorbeeld hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Een verloskundige is de persoon die nauw betrokken is bij jouw zwangerschap en aan wie jij al je vragen kwijt kunt. Het is daarom belangrijk dat je met haar ook een goede band opbouwt. In deze blog behandelen we de rol van een verloskundige en wat je allemaal van haar kunt verwachten.

Zwangerschapscontroles

Als je ondervindt dat je zwanger bent is het belangrijk om zo spoedig mogelijk contact op te nemen ment een verloskundige bij jou in de buurt. De verloskundige controleert regelmatig het welzijn van jou en je baby.
Een verloskundige is ook iemand die een luisterend oor biedt en je aan het begin van elke sessie vraagt hoe jij de zwangerschap beleeft. Jij kan al je vragen, wensen, verwachtingen of misschien angsten kwijt aan de verloskundige. Het is dan ook altijd handig om een lijstje met vragen op te stellen voorafgaand aan elk gesprek.

De intake

Tijdens het eerste gesprek vindt er een intake plaats. Als je een partner hebt is het fijn dat hij hierbij ook aanwezig is, zodat beide partijen op de hoogte zijn van het gehele proces van de zwangerschap. De verloskundige neemt de volgende onderwerpen met jou door om op deze manier een beeld te krijgen van jouw omstandigheden.

 • Algemene zaken over de zwangerschap
  Ben je al eens eerder zwanger geweest? Hoe heb je deze zwangerschap ervaren? Of is dit je eerste keer? Om de duur van de zwangerschap vast te stellen vraagt de verloskundige ook wanneer er voor het laatst een menstruatie heeft plaatsgevonden.
 • Jouw gezondheid
  Heb je een medisch verleden? Bepaalde ziektes of aandoeningen? Of misschien onlangs operaties ondergaan?
 • Het gebruik van medicijnen
  Gebruik je medicijnen, dan is het belangrijk om dit te melden in verband met de gezondheid van je ongeboren baby. Hetzelfde geldt voor roken en drugs- of alcoholgebruik, zowel nu als in het verleden.
 • De gezondheid van je partner en familie
  Om de ontwikkeling van de baby goed in de gaten te houden is het belangrijk dat je meldt of er in je eigen familie of die van je partner eventuele aandoeningen voorkomen. Denk hierbij aan suikerziekte, open rug, spierziektes, syndroom van down, hart aandoeningen, et cetera.
 • De leefomstandigheden
  Je leefsituatie kan gedurende de zwangerschap veranderen. Daarom is het belangrijk om de verloskundige te vertellen met wie je leeft, wat voor werk je doet, et cetera. Veranderingen zoals een scheiding of werkeloosheid kan namelijk invloed hebben op je financiën, relaties, huisvesting of werk.
 • Eventuele aandoeningen door erfelijkheid
  Als het bekend is dat er in jouw familie of die van je partner erfelijke aandoeningen voorkomen, moet je dit zeker melden. Hoe meer je van tevoren weet, hoe beter de verloskundige jou kan adviseren en kan letten op de ontwikkelingen van de baby tijdens de zwangerschap.

De eerste controle

Naast de algemene vragen wordt je bloeddruk ook gecontroleerd tijdens het eerste gesprek. Als je een te hoge bloeddruk hebt, dan houdt de verloskundige deze goed in de gaten. Ze neemt ook een echo, vaak bij de eerste of tweede controle. Hierbij wordt vastgesteld hoe lang je al zwanger bent en kom je erachter of het hartje klopt en of er sprake is van een meerling. Je krijgt ook een zwangerschapskaart, waarin notulen worden gemaakt die van belang zijn voor de verloskundige. Denk daarbij aan mogelijke bijzonderheden aan jouw zwangerschap. Bijvoorbeeld wat je wensen zijn tijdens de bevalling en de hulp die je wilt hebben aan het kraambed. Het is handig om altijd jouw zwangerschapskaart bij de hand te hebben als je een bezoek aflegt bij de verloskundige, of in geval van nood.