Ontbijt

Ontbijt, wel of niet overslaan?

Ontbijt

Je hebt het ongetwijfeld wel eens gehoord van mensen of uit allerlei onderzoeken: “het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is super slecht voor je als je deze overslaat,” en ga zo maar door. Is dit daadwerkelijk zo? Maak het echt uit als je je ontbijt overslaat? In deze blog gaan we in op deze vragen en kom je te weten of het overslaan van het ontbijt erg is of juist niet.

Belangrijkste maaltijd van de dag?

De bekende bewering uit de vorige alinea gaat vaak gepaard met het argument dat mensen die het ontbijt overslaan dikker worden of zijn. Je wilt niet dik(ker) worden, dus neemt daarom maar een boterham. Echter, de werkelijkheid zit niet zo zwart en wit in elkaar. Een gevolg dat veel voorkomt bij het overslaan van het ontbijt is dat mensen een slechte relatie opbouwen met eten. Uiteindelijk draait het erom dat je op een dag voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Hoe en wanneer je dit doet, is aan jou.

Genoeg eten

Het overslaan van het ontbijt brengt een paar valkuilen met zich mee. Ten eerste ga je minder eten op een dag. Dit is niet perse verkeerd als je probeert af te vallen, maar als dat niet het geval is, kan het een zeer ongezonde levensstijl veroorzaken. Je lichaam heeft stoffen nodig zoals macro- en micronutriënten om goed te functioneren. Je lichaam krijgt een achterstand wanneer je hier niet voldoende van binnen krijgt. Deze achterstand zal je weer moeten inhalen op een moment van de dag.

Gevolg: eetbuien

Het risico bestaat dat je eetbuien krijgt. Je hebt immers een tijdje niet gegeten en je lichaam begint te schreeuwen om voedsel. De meeste mensen stillen deze eetbui met een snack, wat ervoor zorgt dat je suikergehalte als een speer de lucht in schiet. Deze vorm van voedselbehoefte keldert ook weer net zo hard naar beneden. Dit resulteert na enige tijd weer in een heftige behoefte aan voedsel. Kortom, je verkeert in een ongezonde eetspiraal.

Stabiliteit

Mensen die wel ontbijten creëren voor hunzelf een stabiel en duidelijk eetpatroon op een dag. Dit zorgt ervoor dat ze hun trek niet verhelpen door middel van ongezonde snacks. Ze laten meer ruimte open voor gezond voedsel. Routine en regelmaat van je eetpatroon is dus zeker belangrijk.

Conclusie

Het overslaan van een ontbijt is niet erg, zolang je voldoende gezonde voedingstoffen binnenkrijgt op een dag. Ieder persoon is anders, en belangrijk is dat je er voor jezelf een gezond eetpatroon op nahoudt, afgestemd op jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.