Hoe (on) gezond is koffie?

Koffie, de een kan niet zonder wakker worden de ander drinkt liever thee. Maar is koffie drinken gezond? Of is het niet zo goed voor je gezondheid? Er zijn veel verschillende studies gedaan naar het drinken van koffie en de effecten op de gezondheid van de mens. Soms komen er wat nadelen naar voren, maar over het algemeen zijn er meer voordelen als nadelen bij het gematigd drinken van koffie.

Waarom is koffie drinken gezond?

Bij het drinken van 2-4 koppen per dag is er een lager risico op hartziekten en beroertes. Hier is wel een kanttekening te maken, de stof cafestol verhoogt namelijk het slechte LDL cholesterol in het bloed. Maar hoeveel cafestol een kopje koffie bevat is sterk afhankelijk van de bereidingswijze van de koffie. Wanneer je filter koffie drinkt wordt deze stof er uit gefilterd door het filter. In een espresso zit wel een kleine hoeveelheid cafestol, in ongefilterde koffie uit een cafetière of bijvoorbeeld Turkse koffie zit wel veel cafestol. Je kan deze koffies dan ook beter met mate drinken.

In koffie zit ook cafeïne, wanneer je hier te veel van binnen krijgt kan dit zorgen voor prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Het kan ook zo zijn dat je slechter slaapt door veel cafeïne of dat je vaker naar het toilet moet omdat het vochtafdrijvend werkt. Maar bij het drinken tot 4 koppen per dag zorgt cafeïne juist voor een toename van je geheugen, alertheid en motivatie. Cafeïne kan je ook bewezen helpen bij je vetverbranding.

Volgens verschillende onderzoeken helpt het drinken van koffie ook bij het voorkomen van veel verschillende ziektes en aandoeningen. Het drinken van koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Ook kan het je beschermen tegen het ontstaan van Parkinson en Alzheimer en door het drinken van je bakkie koffie loop je ook minder risico op zowel lever als dikke darmkanker.

Psychisch gezien kan je ook voordelen hebben bij het drinken van koffie. Veel mensen voelen zich gelukkiger door het drinken van koffie en het gaat daardoor depressies tegen. Wel moet hierbij vermeld worden dat cafeïne wel verslavend kan zijn. Sommige mensen ervaren hoofdpijn wanneer ze in het weekend geen koffie drinken, dit is eigenlijk een ontwenningsverschijnsel.

Over het algemeen heeft het drinken van koffie dus meer voordelen als nadelen. Zo lang je voornamelijk gefilterde koffie drinkt en dit met mate doet.