Hoe begin je op een gezonde en verantwoorde manier met hardlopen

Hoe begin je op een gezonde en verantwoorde manier met hardlopen?

Het krijgen van voldoende lichaamsbeweging is erg goed voor je algemene gezondheid. Vanuit het Nederlandse voedingscentrum wordt geadviseerd om wekelijks 150 minuten matige of zwaar intensieve beweging te doen verdeeld over meerdere dagen. Het krijgen van voldoende lichaamsbeweging is ook zeer goed voor je geestelijke gesteldheid. Hardlopen is een manier om te komen aan de 150 minuten matige of zwaar intensieve beweging per week, maar hoe begin je daar nu op een gezonde en ook verantwoorde manier aan?

Welke materialen heb je nodig om te beginnen?

Het is fijn om in ieder geval schoenen te hebben waar je lekker op kunt lopen. In een sportwinkel kunnen de verkopers veelal advies geven over welke schoen het beste bij jou als beginnende loper past. Kijk ook of de schoen waar je op wilt gaan lopen goede demping geeft, zo dat je zo min mogelijk belasting krijgt op je gewrichten. Daarnaast is het fijn om een lekkere loopbroek te hebben en een prettig shirt of eventueel een vest voor wat kouder weer. Denk ook aan geschikte onderkleding zoals een goede sport bh. Wanneer je een goede sport bh draagt krijg je veel minder wrijving tijdens het lopen en blijft alles fijn op zijn plaats zitten.

De opbouw

Als je helemaal nog nooit hebt hardgelopen en verder ook geen andere sporten recent hebt uitgevoerd, is het veelal verstandig eerst minimaal een week te beginnen met gewoon wandelen. Je spieren raken door het wandelen gewend aan de hardloopbeweging. Je kan er ook voor kiezen deze eerste week wat extra rek en strek oefeningen of wat kracht oefeningen uit te voeren. Online zijn er veel verschillende wandelprogramma’s te vinden die al met een lage opbouw beginnen. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht als je 20 minuten op pad gaat het lopen af te wisselen met hardlopen en dit steeds verder uit te bouwen gedurende de tijd.

Blessure preventie

Om blessures te voorkomen is het belangrijk rustig op te bouwen. Wanneer je lang niks gedaan hebt kan het handig zijn om onder begeleiding te starten met hardlopen. Je kan bijvoorbeeld een groep opzoeken in jouw omgeving. Vaak is het ook wel gezellig en het motiveert om met een groep te starten met hardlopen. Voor blessure preventie is het ook mogelijk een algehele check-up bij bijvoorbeeld een sportfysiotherapeut te laten doen.