groene smoothie

Groene smoothies en afvallen een fabeltje?

groene smoothie

Kun je afvallen met groene smoothies? Of dienen ze vooral om gezond en fitter te worden? Er heerst veel onduidelijkheid over de effecten van deze gezonde, groene drankjes.

In dit artikel leggen we je uit hoe het echt zit.

Wat zijn groene smoothies?

De gewone smoothies ken je misschien wel. Drankjes gebaseerd op ijs en yoghurt met wat vruchtjes erin. Een zeer koolhydraatrijk drankje, want in ijs en yoghurt zitten veel overbodige suikers. Daarbij komen veel vruchten uit pot of pak en zijn ze gesuikerd. De drankjes zijn zoet en vooral voor de lekker bedoeld, niet om er echt gezonder van te worden.

Anders is het bij groene smoothies.

Groene smoothies bevatten in plaats van ijs en yoghurt alleen water en vruchtensap. Bijvoorbeeld sinaasappelsap van echte sinaasappels (en conform de echte regels niet uit pak!). Verder zit er groente in. Af en toe wordt een groene smoothie aangevuld met noten en zaden, voor de bite.

Kun je afvallen met groene smoothies?

Als je van plan bent om af te slanken en graag 10 kilo wil afvallen, kun je misschien beter op zoek gaan naar een dieet of een alternatieve eet- en drinkwijze. Want groene smoothies alleen gaan je niet helpen.

Het is dus niet zo dat je de ene na de andere smoothie kunt drinken en dat dan de kilo’s ervan afvliegen. Je zal er meer voor moeten doen. Bijvoorbeeld een ander eetpatroon, waar groene smoothies deel van uitmaken. Want groene smoothies dragen wel zeker bij aan een betere gezondheid.

Fitter en vitaler

Zo helpen groene smoothies je fitter en vitaler te worden, omdat ze je aan de dagvoorraad benodigde vitaminen en mineralen kunnen helpen. Stel dat je 2 stuks fruit en 2 ons groenten blendert, dan krijg je – nog voor je avondeten – je complete groenvoorziening in één keer binnen en dus een complete boost van vitaminen, mineralen, magnesium, ijzers en ga zo maar even door.

Het gevolg is dat je lekkerder in je vel zit, veel energie krijgt (want groene smoothies zijn echt een boost voor je energie, zoveel is zeker!) en dus ook meer kan en gaat doen. Bijvoorbeeld bewegen. En zoals je weet, bewegen helpt je wél heel erg bij het afvallen.

Wat te doen met groene smoothies?

Als je groene smoothies lekker vindt, kun je ze natuurlijk prima als tussendoortje drinken. Ze vullen je en je zal veel minder de behoefte hebben om naar andere snoepjes en tussendoortjes te grijpen. Dat helpt, want daarmee kom je niet aan.

Verder kun je groene smoothies nuttigen in een koolhydraatarm of eiwitrijk dieet. Je zal zien dat ze daar ook veel voorbij komen in kookboeken (ook al zijn ze niet groen van kleur vanwege rode biet, aardbei, framboos, blauwe bes en kersen worden ze nog wel gewoon “groene smoothies” genoemd, alhoewel de term “gezonde smoothies” misschien beter past).

Binnen een koolhydraatarm dieet passen deze groene smoothies dus prima. Ook voordelig aan groene smoothies is dat je ze in kan vriezen. Je kan dus prima in één keer meerdere smoothies maken en die dan in flesjes invriezen. Lekker koud smaken ze nog lekkerder.

Ingrediënten

Welke ingrediënten gaan er nu in een smoothie? Over het algemeen worden drie lagen aangehouden van een gelijke hoeveelheid. Een smoothie bestaat altijd voor 1/3 uit gewoon water. Verder doe je er groenten bij (broccoli, spinazie, bloemkool, paprika, komkommer, andijvie en witlof zijn veel gekozen groenten) en vruchten of fruit (aardbeien, citroen, sinaasappel, kersen, bessen en mandarijnen). Je kan eindeloos variëren. Ook kan je twee of drie groenten en fruit met elkaar mixen en zo de smaak wat beïnvloeden. De bittere smaak van bepaalde groenten kun je bijvoorbeeld wegnemen door het gebruik van meer fruit.