Blogheader technicare Centrum voor gezond zijn

Facings: wat moet je weten?

Blogheader technicare Centrum voor gezond zijn

Een facing is een dun schildje dat permanent op je tand zit. Facings verbeteren op veel manieren het uiterlijk van de tanden, niet alleen de kleur maar ook de vorm. Scheve tanden, verkleuringen, spleetjes en afgebroken stukjes zijn niet meer te zien nadat de schildjes zijn aangebracht. Een mooie glimlach is het resultaat!

Kosten

De kosten voor facings zijn afhankelijk van je wensen, de praktijk en het gebruikte materiaal. Het is een heel verschil of je alleen facings op een paar tanden krijgt vanwege een afgebroken randje of verkleuring, of dat ze op alle tanden komen. Porselein is duurder dan composiet. Dit komt omdat de levensduur van porselein langer is, maar ook omdat composiet makkelijker is aan te brengen. Als je op internet naar prijzen zoekt, kom je veel verschillende prijzen tegen. Voor composiet betaal je ongeveer 80 tot iets over de 100 euro per tand, porselein kost tussen de 300 en 600 euro.

Levensduur van facings

Hoe lang de facings meegaan hangt af van het materiaal. Bij de levensduur van composiet kan je denken aan een jaar of vijf, waarna de schildjes vervangen of bijgewerkt moeten worden. Porselein gaat langer mee: vaak minstens tien jaar tot zelfs levenslang. Mochten de facings eerder beschadigen, dan kan de tandarts ze weer herstellen of vervangen. De levensduur hangt ook af van de manier waarop je voor je gebit zorgt.

Onderhoud

Facings kan je net zo behandelen als je eigen gebit. Ze hebben dus niet meer onderhoud nodig dan normale tanden. Maar het is altijd belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Zo vergroot je ook de levensduur van de permanente schildjes. Houd je gebit goed schoon door regelmatig te poetsen met het liefst een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig flosdraad om je gebit helemaal te reinigen, inclusief de ruimte tussen de tanden.

Eten en drinken

Met facings kan je in principe alles eten. Wel is het goed om, zoals met je eigen tanden, voorzichtig te zijn met harde voorwerpen. Bijt bijvoorbeeld niet op zuurtjes, nagels of pennen en bijt geen tape af met je tanden. Dit kan de schildjes op de tanden beschadigen. Roken en het gebruik van koffie en thee kunnen, net als bij gewone tanden, de facings verkleuren. Bij porselein gebeurt dit minder snel dan bij composiet.

Probeer jouw nieuwe glimlach

Ben je benieuwd wat facings voor jou kunnen betekenen? Kijk dan op Vink Tandtechniek voor meer informatie en maak een afspraak om jouw nieuwe glimlach te proberen.