chocolade

Chocolade goed voor sporters?

chocolade

Een onderwerp dat vaak in het nieuws is belicht: chocolade kan een positieve uitwerking hebben op mensen die kampen met onder andere hypertensie (hoge bloeddruk). Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de antioxidanten in chocolade, de zogenaamde cacaoflavonolen, ook een gunstig effect hebben op actieve sporters. Wanneer je aan het sporten bent, komen er vrije radicalen vrij uit zuurstof verbranding. Deze vrije radicalen kunnen schadelijk voor je cellen. Van nature traint ons lichaam deze vrije radicalen te bestrijden of te neutraliseren.

Nu zoomen we een beetje in op de effecten van chocolade op sporters en de bewuste consumptie van die “snoepgoed”, dat niet per se snoepgoed hoeft te zijn, zoals bepaalde onderzoeken aantonen, maar een heilzaam middeltje.

Positief effect op de bloedcirculatie

De cacaoflavonolen, die van nature in chocolade aanwezig zijn, bloedvaten helpen elastischer te worden. Hierdoor kan een betere doorbloeding worden bereikt, een daling van de bloeddruk en een betere vetstofwisseling tijdens fysieke inspanningen. Of het prestaties van topsporters echt bevorderd is nog maar net de vraag en niet wetenschappelijk aangetoond.
Inname van cacauflavonolen door topsporters is wel met zekerheid van invloed op de vaatfunctie. Bloedvaten zetten hiervoor wijder open.

Welke chocolade is een bewuste en gezonde keuze?

Helaas is het zo dat bij het produceren van chocolade als eindproduct er een groot percentage van de cacauflavonolen verloren gaat. “Pure chocolade” is niet altijd zo puur en dus “gezond” als menig artikel claimt. Om het gunstige effect van cacauflavonolen te ervaren is het sowieso van belang om te kijken naar de kleine lettertjes. Kleine lettertjes die aangeven hoe hoog het cacaogehalte van de chocoladereep is. Tegenwoordig liggen de schappen vol met een grote diversiteit aan nationale en importproducten met hele aantrekkelijke verpakkingen en slogans. Luister naar je gevoel en val niet alleen maar in de marketingvallen. Af en toe een beter kijkje nemen in de samenstelling kan geen kwaad.

Hoe puur en gezond de chocolade ook is, doe alles met mate. Hoe puur de chocoladereep of chocolate spoon ook is, er is altijd suiker aanwezig. Bij overmatige consumptie kan het dus ook obesitas in de hand werken. Laten we dus vooral ons gezonde verstand gebruiken en leg jezelf ook vooral niet te veel restricties op. Carpe diem!