Belang van bewegen op kantoor

Office-Exercise

Het is belangrijk per dag genoeg in beweging te zijn. Wanneer je een kantoorbaan hebt zit je veel waardoor het soms lastig kan zijn dit te realiseren. Probeer toch aan deze dagelijkste beweging te komen want je lichaam heeft het nodig.

Risico’s bij te weinig beweging

Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat je bij veel en langdurig stilzitten veel risoco’s loopt op het oplopen van klachten en ziektes. Naast rugklachten, die vaak veroorzaak worden door verkeer zitten, loop je het risico op aankomen, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Het blijkt zelfs een verhoogd risico van 50% te zijn. De rugklachten zijn eenvoudig weg te nemen door een goede ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Met deze stoel kan je de leuningen precies op gewenste hoogte aanpassen waardoor je optimale ondersteuning ervaart. Voor de andere problemen moet je toch echt in beweging komen. Nu blijkt dat sporten na werk niet de oplossing is voor dit probleem. Je moet minder zitten!

Meer beweging op werk

Het lijkt misschien lastig om tijdens werktijden meer te bewegen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor je net dat extra beetje beweging krijgt.
- Vervoer: door ervoor te kiezen te lopen of fietsen heb je al heel wat beweging gehad. Helaas woont niet iedereen op loop of fietsafstand van werk. Zoek eens uit of het mogelijk is een deel te lopen of fietsen. Door te fietsen naar een bushalte pak je toch het voordeel van fietsen mee.
- Bureau work- out: wist je dat er speciale work-outs bestaan voor achter het bureau. Zoek op internet naar het ruime aanbod van oefeningen die je achter je bureau kunt doen.
- Opstaan bij een telefoontje: wanneer je bij elk telefoontje opstaat en wegloopt voorkom je al een lange tijd stilzitten. Je spieren moeten weer aan het werk en dat helpt al enorm. Bovendien is het voor je collega’s ook prettig als je even wegloopt.
- Trappen: neem zo veel mogelijk de trap in plaats van de lift of roltrap. Je spieren zet je toch net wat extra een het werk bij deze handeling.
- Ander toilet: neem het toilet op een andere verdieping. Hierbij geldt weer het trap verhaal.
- Consumpties: haal je consumpties altijd zelf in plaats van door je collega’s. Neem daarnaast een kleinere beker zodat je vaker moet lopen.
- Minder mailen: stuur minder mailtjes en stel deze vraag live aan je collega.

Aanschaffen van producten

Naast deze kleine extraatjes lopen kan je ook gaan voor het grote werk. Kaart bij de werkgever aan dat je behoefte hebt aan meer beweging. Naast het feit dat de werkgever na kan denken over oplossingen kan je zelf ook met een aantal voorstellen komen.
- In de pauzes wandelingen organiseren.
- Aanschaffen van beweging gerelateerde artikelen (bijvoorbeeld een tafeltennistafel kopen).
- Meedoen aan sporttoernooien.
- Staand vergaderen.