Aanpassingen die je in je woning kunt maken voor een rolstoelgebruiker
Woningen zijn vaak niet direct rolstoeltoegankelijk, terwijl dit soms wel nodig is. Wanneer het plotseling zo is dat je óf moet verhuizen óf je woning rolstoeltoegankelijk moet maken, is dat wellicht een lastige keuze. Toch zijn er wel dingen die je zelf in de woning aan kunt (laten) passen om het ook voor een rolstoelgebruiker zo toegankelijk mogelijk te maken. Ben je benieuwd welke dingen aan te passen zijn en hoe je een rolstoelgebruiker goed jouw woning door kunt laten komen? De volgende aanpassingen zijn simpel, maar helpen iemand in een rolstoel enorm.
Brede deuropeningen en geen of lage drempels
Een rolstoel kan niet altijd even makkelijk door elke deuropening. Allereerst zijn deuren niet altijd even makkelijk open te krijgen. Daarom is het vaak handig om bijvoorbeeld naar de woonkamer of keuken helemaal geen deuren te hebben. Een deuropening moet vervolgens ook breed genoeg zijn. Negentig centimeter is bij nieuwe huizen vaak wat gehanteerd wordt, en dit is voor rolstoelgebruikers vaak een prima breedte. Is het smaller dan negentig centimeter, kijk dan of de deuropeningen waar de rolstoelgebruiker doorheen moet kunnen verbreed kunnen worden. Als het gaat om drempels, is een drempel van twee centimeter de max. Is het hoger dan twee centimeter wordt het al snel lastiger, en dan is het zaak om bijvoorbeeld de drempel weg te laten of om een oprijplaat neer te leggen.
Een geschikte badkamer
De badkamer is een plek waar iedereen vaak komt, zowel om naar het toilet te gaan als om te douchen en andere dingen te doen. Over het algemeen is een ‘normale’ badkamer niet erg toegankelijk voor een rolstoel. Het beste is een ruime badkamer met genoeg ruimte voor een rolstoel om zich te kunnen keren. Ook zijn beugels bij het toilet belangrijk, zodat de rolstoelgebruiker zichzelf op kan trekken aan de beugels. Voor een douche zijn er meerdere opties, maar een douche zonder douchecabine is het beste. Hier kan de hulpvrager met rolstoel inrijden en bijvoorbeeld naar een douchestoel gezet worden of zichzelf hier naartoe trekken. Uiteraard is het ideaal als de badkamer beneden is. Is het een woning met meerdere verdiepingen? Dan is een traplift een goede optie om ervoor te zorgen dat de rolstoelgebruiker ook boven gewoon alles kan doen.
Afhankelijk van de hulpvrager kan een tillift nodig zijn. Een plafondlift kan wellicht geïnstalleerd worden, waar iemand die minder mobiel is erg veel profijt van kan hebben. Zo weet je zeker dat je hem of haar veilig van A naar B kunt krijgen zonder dat er kans is dat er iets mis gaat. Kijk voor de mogelijkheden voor een tillift bij jou thuis eens online en ga langs wat het meest realistisch en handig is voor in jouw woning.