7 regels voor een ontspannen saunabezoek

Voetpijn hielspoor centrum voor gezond zijn blogheader

De feestdagen zijn voorbij, de warmte van de gezelligheid en lichtjes is er niet meer. Er lijkt maar geen eind te komen aan die kou en regen. Dit is de periode van het jaar die de meeste mensen het minst leuk vinden. Kortom, het perfecte moment om jezelf eens lekker te verwennen met een dagje sauna! In deze blogpost vind je alle regels van de sauna. Zo ben je goed voorbereid en zul je andere mensen niet tot last zijn tijdens je wellnessdag.

Deur dicht

Het klinkt erg vanzelfsprekend, want dit doe je waarschijnlijk thuis ook als de kachel brandt: Vergeet de deur niet dicht te doen. De meeste deuren in de sauna gaan niet vanzelf dicht en daardoor kan de warmte gemakkelijk uit de ruimte ontsnappen. Dit is natuurlijk zonde, dus denk hierom!

Houding

Denk om je houding als je in de sauna bent. Je mag natuurlijk zelf weten of je gaat liggen, staan of zitten, maar denk erom dat je je benen netjes bij elkaar houdt. Het is in de sauna uiteraard niet erg om naakt te zijn, maar denk er wel om dat het een beetje netjes blijft.

Herken je eigen badjas

Ja, dit is lastig. Alle badjassen zien er precies hetzelfde uit. Daarom moet je heel goed onthouden aan welk haakje je de jouwe hangt voor je de sauna in gaat. Je kunt ook een knoop in de badjas maken waaraan je hem herkent, of een in een opvallende kleur meenemen.

Handdoek mee of niet?

Neem je eigen handdoek mee in de sauna, in verband met hygiëne. Deze leg je op het houten bankje en dan kun je daarop gaan zitten. Een goede tip is dan ook oom een groot badlaken mee te nemen, hier kun je lekker op liggen in de sauna. In het (Turkse) stoombad moet je juist géén handdoek meenemen, omdat het daar veel te vochtig is. Hierin zitten tegels, dus daar kan je gewoon op zitten. Neem voor en na gebruik met een trekkertje de zitplaats even af.

Afspoelen en koelen

In de sauna is het gebruikelijk om het lichaam te verwarmen en daarna af te laten koelen. Op die manier komt de bloedsomloop goed op gang. Wanneer je uit de sauna komt kun je jezelf dus laten afkoelen. Je kunt onder de koude douche gaan staan of een dompelbad nemen.

Denk om je geluid

Het is in een sauna niet de bedoeling dat je veel en hardop praat. Als je samen met iemand naar de sauna gaat is dat natuurlijk erg gezellig, maar houd het rustig en probeer te ontspannen. Daar kom je ten slotte voor!

Klaar? Badjas aan!

Wanneer je door de gangen loopt van het resort hoor je je badjas te dragen. Dit geldt ook voor het restaurant die je bij veel sauna’s vindt, waar je achteraf nog een hapje kunt eten.

Heb je al helemaal zin gekregen in een bezoekje naar de sauna, om volledig op te warmen en tot rust te komen? Kijk vooral op Kortingsbonsauna voor allerlei kortingen op jouw saunabezoek. Nu je deze regels weet kun je je volledig focussen op het genieten!