Fair Trade spreekbeurt blogheader centrumvoorgezondzijn

5 zaken die niet mogen ontbreken in je Fair Trade spreekbeurt

Fair Trade spreekbeurt blogheader centrumvoorgezondzijn

Wanneer je een spreekbeurt wilt houden over Fair Trade dan moet je er een goede uitleg over geven. Maar wat betekent fair trade eigenlijk? En waar heeft het allemaal betrekking op? Dat soort vragen moet je gaan beantwoorden in je spreekbeurt. Welke zaken allemaal niet mogen ontbreken? Daar lees je meer over in onderstaand artikel.

1. Uitleg over Fair trade

Over Fair trade is heel veel te vinden op internet en op hun producten zelf staat ook altijd informatie over de oorsprong van het product. Tijdens de introductie moet je iedereen op de hoogte stellen over wat Fair trade inhoudt en wat het doel ervan is. Zo is het belangrijk te benoemen dat in Nederland Stiching Max Havelaar eigenaar is van het Fairtrade keurmerk. Het keurmerk staat voor het helpen van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om ze vervolgens een betere plek te verwerven in de handelsketen.

2. Geschiedenis van Fair trade

Om aan de klasgenoten te laten weten wat de organisatie tot nu toe heeft kunnen betekenen is het belangrijk om iets over de geschiedenis te vertellen. Zo zien ze goed in, wat de organisatie teweeg heeft gebracht en waar zij allemaal toe in staat zijn om een deel van de wereld te verbeteren. Ook met welke producten zij zijn begonnen bijvoorbeeld. Dat een banaan gezond is weten zij vaak al, maar dat dit ook goed is voor de samenleving moet daar nog bij komen.

3. Uitleg over wat Fair trade doet

Fairtrade is een keurmerk dat voor een aantal zaken staat en veel betekent voor een grote groep mensen. Wat ze dan ook daadwerkelijk hebben gedaan en wat hiervan de impact was is erg interessant om te vertellen. Ze houden zichzelf natuurlijk vast aan een aantal principes en uiten dat in acties.

4. Betrek het onderwerp kinderarbeid

Helaas komt er in bepaalde landen kinderarbeid voor en kunnen kinderen geen goede toekomst opbouwen. Ook hier proberen Max Havelaar (en dus Fairtrade) veranderingen in te brengen. Ieder kind moet namelijk de kans krijgen om kind te zijn en naar school gaan om een toekomst op te kunnen bouwen.

5. Fair trade productvoorbeelden

Tijdens een spreekbeurt is het altijd leuk om een interactief gedeelte te hebben. Vraag de klas wat voor producten zij verwachten bij het keurmerk. Zorg ook dat je een paar voorbeelden mee hebt, zo kunnen zij het in levende lijve zien en eventueel proeven. Dit is ook handig voor de herkenning van het keurmerk, dit zal dan opvallen bij een keertje mee boodschappen doen.