5 verschillende soorten eiwitten toegelicht

Steeds vaker kiezen sporters ervoor om extra eiwitten in te nemen. Dit is natuurlijk niet een gekke keuze, want eiwitten brengen voordelen met zich mee. Er bestaan wel verschillende soorten eiwitten die je zou kunnen gebruiken als supplement. Ben je benieuwd naar het verschil tussen de eiwitten? Lees dan in ieder geval snel verder. Uiteindelijk worden namelijk vijf verschillende soorten eiwitten toegelicht.

Whey eiwit

Eén van de populairste eiwitten, is het whey eiwit. Deze variant komt het meeste voor in poedervorm. Zo kan je een whey eiwitshake maken door er water aan toe te voegen. De meeste sporters drinken de whey eiwitshake na de training. Over het algemeen wordt een whey eiwitshake gebruikt door sporters die het uithoudingsvermogen willen verbeteren. Heb je last van spierpijn? Dan kan whey eiwit je spieren helpen te herstellen. Een whey eiwitshake zorgt er bovendien voor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Zo kan je de calorie inname zelf een beetje beperken als je daar behoefte aan hebt.

Caseïne eiwit

Een ander bekend eiwitsupplement onder de sporters is caseïne eiwit. Net als bij het whey eiwit wordt caseïne eiwit vaak in drinkvorm ingenomen. Het is eigenlijk hetzelfde principe, maar de werking van een caseine eiwitshake is uiteraard wat anders. Een caseïne eiwitshake wordt gebruikt om de spieren goed te ondersteunen bij het herstellen. De opname van het caseïne eiwit gaat minder snel. Sporters nemen een caseïne eiwitshake vaak voor het slapen of op een rustdag. De keuze is uiteindelijk helemaal aan jezelf wanneer je een caseïne eiwitshake drinkt.

Soja-eiwit

De meeste eiwitten zijn gebaseerd op zuivel. Dat is voor mensen die niet tegen zuivel kunnen of het vermijden erg vervelend. Daarom is er ook een soja variant op de markt verschenen. De soja variant kan je net als de andere eiwitten in een drinkvorm gebruiken. Je kan het op elk moment van de dag innemen. De spieren kunnen zich beter herstellen en het bevordert de spiergroei. Een voordeel van soja-eiwit is dat er vrijwel geen calorieën in zitten. Dit maakt het natuurlijk wat aantrekkelijker voor mensen die wat willen afvallen.

Rijst eiwit

Een ander natuurlijk eiwit, is rijst eiwit. Dit is net als het soja-eiwit perfect voor mensen die zich houden aan een plantaardig dieet. Dit eiwit is dus afkomstig van bruine rijst. Het is daardoor laag in vet. Rijst eiwit helpt uiteraard met het behouden van je spiermassa. Dit is voor sporters natuurlijk erg belangrijk. Je kan rijst eiwit in drinkvorm consumeren of in bijvoorbeeld een proteïnereep. De meeste sporters gebruiken rijst eiwit na een geslaagde training.

Ei eiwit

Het laatste eiwit dat wordt toegelicht, is het ei eiwit. Ei eiwit valt onder de categorie dierlijke eiwitten. De naam zegt het natuurlijk al, maar dit eiwit komt voort uit een ei. Dit eiwit kan je helpen met het opbouwen van je spieren en daarnaast de spieren te behouden. Ei eiwit wordt om die reden vooral door bodybuilders gebruikt. Je kan dit makkelijk als eiwitshake innemen. De meeste sporters zullen het als een ontbijt shake gebruiken.