5 tips om je kind zindelijk te maken

Je kind zindelijk maken, kan nog een behoorlijke opgave zijn. Als ouder wil je waarschijnlijk dat je kind zo snel mogelijk zindelijk is, maar dat kan niet altijd verwacht worden van je kind. Elk kind is anders en heeft een andere aanpak nodig op het gebied van zindelijkheid. Wil je meer informatie weten over de zindelijkheid van je kind en hoe je ermee kan beginnen? Lees dan hieronder verder voor een vijftal tips die kunnen helpen met het zindelijk maken van je kind. Wellicht krijg je inspiratie door de tips.

Begin op een goed moment

Een veelgemaakte fout van ouders is dat er te vroeg wordt begonnen met het zindelijk maken van hun kind. Door deze fout wordt het alleen maar lastiger om je kind zindelijk te maken. Om die reden is het belangrijk dat je niet te vroeg begint met het zindelijk maken van je kind. Maar wanneer kan je het beste beginnen? In ieder geval niet voor je kind de leeftijd van zes jaar heeft bereikt. Het is nou eenmaal heel normaal dat een kind nog niet zindelijk is voor die leeftijd. Maak je dus daarvoor nog niet zo een zorgen.

Blijf geduld hebben 

Een kind zindelijk maken, kan een tijdje duren. Het is belangrijk dat je niet ongeduldig wordt op het moment dat het binnen een week of twee niet lukt. Het is een proces die goed moet worden doorgelopen. Elk kind heeft namelijk een eigen tempo en dat moet worden aangehouden. Je kind gaat zich namelijk niet beter voelen als je laat zien dat je geen geduld meer hebt. Het is belangrijk dat je je kind zo goed mogelijk ondersteunt. 

Start met de ochtend

De bedoeling is natuurlijk dat je kind de hele dag door zindelijk wordt. Het is alleen verstandiger om overdag te beginnen. Meteen de hele dag door zindelijk maken, is wel heel optimistisch. Dit kan je doen door bijvoorbeeld het potje aan te moedigen bij je kind. Je kan erbij blijven zitten totdat je kind heeft geplast. Merk je dat je kind overdag zindelijk is? Ga dan pas over op het zindelijk maken tijdens het slapen.

Gebruik een plaswekker 

Tegenwoordig zijn plaswekkers ook populair voor het zindelijk maken van je kind. Een plaswekker kind wordt vaak gebruik tegen het bedplassen. De plaswekker moet eigenlijk gebruikt worden in combinatie met een plasbroekje. Je kind doet namelijk het plasbroekje aan en op het moment dat je kind urine verliest, gaat er een alarm af. Vervolgens wordt je kind wakker door het alarm. Dit alarm moet ervoor zorgen dat je kind zelf naar het toilet gaat om verder te plassen. Het is natuurlijk wel zo hygiënisch dat je kind een nieuwe onderbroek aan doet. 

Beloon je kind 

Niets werkt zo goed als een leuke beloning. Het hoeft niet per se een fysieke beloning te zijn. Lieve complimentjes werken namelijk net zo goed. Geef aan dat je trots bent op je kind. Dit kan positief uitpakken bij je kind. Werkt dit niet helemaal? Dan kan je bijvoorbeeld stickers geven na elk geslaagd toiletbezoek.