4 meestgestelde vragen over e-sigaretten

De e-sigaretindustrie houdt de media veel bezig. Maar de berichtgeving in het nieuws is vaak tegenstrijdig. Weet jij nu precies hoe het zit met e-sigaretten? In deze blog geven we antwoord op de vier meest gestelde vragen rondom e-sigaretten.

“E-sigaret, wat is dat precies?”

Elektronische sigaretten (e-sigaretten) zijn kleine apparaatjes, die werken op batterijen en vloeistoffen verwarmen zodat er damp wordt geproduceerd, die kan worden geïnhaleerd.

1. Zijn e-sigaretten onschadelijk?

De meeste onderzoeken suggereren, dat e-sigaretten minder gevaarlijk zijn dan tabak-sigaretten, maar 'minder gevaarlijk' betekent niet veilig. Veel bedrijven beweren dat e-sigaretten "onschadelijke waterdamp" produceren, maar dit is niet waar. Hoewel de vloeistoffen in sommige e-sigaretten (ook e-liquids genoemd) wat water kunnen bevatten, bevatten ze ook verschillende andere ingrediënten. De meeste e-liquids bevatten propyleenglycol, glycerine, aromastoffen en nicotine.

De damp die door e-sigaretten wordt geproduceerd, kan oog- en keelirritatie en hoofdpijn veroorzaken. Sommige laboratorium-studies hebben zelfs vastgesteld dat de damp van e-sigaretten cellen doodt en DNA beschadigt. De smaakstof in e-vloeistof is ook een niet altijd veilig. Sommige aromastoffen zijn veilig, maar kunnen permanente longschade veroorzaken bij inademing. We weten niet veel over de langetermijngevolgen van het gebruik van e-sigaretten, maar onderzoeken als deze laten zien dat e-sigaretten niet ongevaarlijk zijn.

2. Is alleen e-liquid met nicotine schadelijk?

Een andere veelgestelde vraag is of sigaretten gevaarlijk zijn vanwege de rook of de nicotine. E-sigaretten produceren geen rook, maar de meeste bevatten nicotine. De waarheid is dat rook en nicotine beiden gevaarlijk zijn. De meeste mensen weten dat nicotine zeer verslavend is. Minder mensen weten hoe schadelijk het eigenlijk kan zijn voor uw gezondheid.

Nicotine is vooral gevaarlijk voor het ontwikkelen van hersenen. Blootstelling tijdens de zwangerschap kan de groei van het brein en de longen van een foetus beïnvloeden. Tieners zijn ook gevoelig voor nicotine, omdat adolescentie een belangrijk moment is voor de ontwikkeling van de hersenen. Blootstelling aan nicotine tijdens de adolescentie kan schade toebrengen aan cognitieve functies zoals werkgeheugen en aandachtsspanne. Tienerbreinen zijn ook veel gevoeliger voor nicotine dan volwassen hersenen en raken veel sneller verslaafd.

In sommige gevallen kunnen 10 trekjes van een e-sigaret meer nicotine afgeven dan een tabaks-sigaret. De hoeveelheid nicotine geleverd door een e-sigaret varieert op basis van:

De concentratie van nicotine in de e-vloeistof
Het type e-sigaret
Hoe krachtig de batterij is

3. Helpen e-sigaretten mensen stoppen met roken?

De e-sigaretindustrie beweert, dat e-sigaretten mensen kunnen helpen stoppen met roken. Je hebt vast wel eens gehoord hoe iemand tientallen jaren rookte, op een dag overging op e-sigaretten en nooit meer heeft gerookt. Dit kan voor een paar mensen gebeuren, het is absoluut niet de norm. De waarheid is dat we nog steeds niet weten of e-sigaretten mensen helpen stoppen met roken. In het beste geval kunnen e-sigaretten net zo effectief zijn als de nicotinepleister of kauwgom, maar ze zijn zeker niet het wonder dat veel bedrijven beweren te zijn.

4. Is uitgeademde damp volledig onschadelijk?

E-sigaretten creëren alleen damp wanneer de gebruiker een trekje neemt, wat betekent dat er minder chemicaliën in de lucht terechtkomen. E-sigaretdampen komen echter nog steeds in de lucht wanneer gebruikers uitademen.

Tweedehands damp kan omstanders blootstellen aan nicotine en andere chemicaliën. Uit het meeste onderzoek blijkt dat het minder gevaarlijk is dan tabaksrook, maar nogmaals, "minder gevaarlijk" betekent niet noodzakelijkerwijs veilig. Sommige ingrediënten kunnen oog- en keelirritatie veroorzaken en de smaakgevende chemicaliën kunnen geuren creëren, die mensen die gevoelig zijn voor geuren irriteren. Op dit moment weet niemand de lange termijn effecten van het inademen van tweedehands damp, dus we kunnen niet zeggen of het onschadelijk is.

Nu je antwoorden hebt op de vier meest gestelde vragen, kun je je afvragen of je hier aan wilt beginnen. Of misschien ben je al begonnen, en wil je er liever mee stoppen. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Succes!